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Concrete
Q&A

Questions in this column were asked by users of ACI documents and have 
been answered by ACI staff or by a member or members of ACI technical 
committees. The answers do not represent the official position of an ACI 
committee. Comments should be sent to keith.tosolt@concrete.org. 

Measuring Flatness of 
Elevated Floors

Q.As a concrete contractor, I’m dealing with a 
problem related to floor flatness of an elevated 
slab. The general contractor (GC) surveyed the 

elevated slab 20 days after the first placement and 5 days 
after the second—all of which was after tensioning of tendons 
and partial removal of shoring. The GC is trying to hold me 
accountable for 1/4 in. in 10 ft (6 mm in 3 m) tolerance when 
the survey cut sheet is showing as much as 3/4 in. (19 mm) 
positive deviation from floor flatness (FF ) elevation. Can I 
dispute that the slab FF meets the ±3/4 in. deviation from the 
elevation limit for formed suspended slabs provided in  
Section 4.4.1 of ACI 117-10(15)1?

A. This question comes up regularly but is clearly 
answered in ACI 117-10(15).

ACI 117-10(15) includes a full six pages (from 
Section 4.8.4 to 4.8.7) of specification and commentary 
covering random traffic floor surface finish tolerances. 
Several techniques for measuring the flatness (bumpiness) are 
included to describe the degree to which a floor surface is 
smooth or plane. 

It sounds as though your specific project had a flatness 
requirement of 1/4 in. in 10 ft measured using the manual 
straightedge method. Commentary Section R4.8.4 in ACI 
117-10(15) includes Table R4.8.4, which provides a rough 
relationship between the manual straightedge method and the 
statistical FF method based on a study of six groups of 100 
individual profiles each (600 total). A requirement of 1/4 in. in 
10 ft roughly equates to a specified overall floor flatness 
(SOFF) ranging from 24.0 to 45.9, which is in the “Flat” floor 
classification. Whichever method is used, the testing must be 
completed within 72 hours of final finishing and before the 
removal of any shores, as specified in Section 4.8.4.4 of ACI 
117-10(15):

“Floor test surfaces shall be measured and reported within 
72 hours after completion of slab concrete finishing 
operations and before removal of any supporting shores.”

As stated in Commentary Section R4.8.4.4, “The purpose 
for establishing a default 72-hour time limit on the 
measurement of floor surfaces is to avoid any possible conflict 

over the acceptability of the floor and to alert the Contractor 
of the need to modify finishing techniques on subsequent 
placements, if necessary, to achieve compliance.”  

All slabs deform due to temperature contraction and drying 
shrinkage, and resulting restraint cracking can impact flatness. 
And, for elevated slabs, the tensioning of tendons and removal 
of shoring can result in deflections that can impact flatness 
testing results. Concrete contractors are only responsible for 
establishing specified flatness during the finishing operations.

While the FF measured using the F-number system has 
specific test requirements outlined in ASTM E1155,2 the 
manual straightedge method is not covered by an ASTM test 
standard. However, ACI 117-10(15) provides compliance 
requirements for this method in Table 4.8.6.1. For the “Flat” 
floor surface classification, 90% of the test samples are 
required to be within a maximum gap of 1/4 in. under a 10 ft 
straightedge, and 100% of the test samples are required to not 
exceed a maximum gap of 3/8 in. (10 mm) under a 10 ft 
straightedge. A sample is a single placement of the 
straightedge. ACI 117-10(15) also requires a minimum number 
of samples based on the area of the floor (Section 4.8.6.2.2), 
as well as samples to be evenly distributed over the test 
surface (not closer than 5 ft [1.5 m] apart per Section 4.8.6.2.6).

ACI 117-10(15), Section 4.8.6.3, permits a computerized 
simulation of a freestanding 10 ft straightedge as an 
alternative to the manual test procedure discussed above or 
established in contract documents. As stated in Commentary 
Section R4.8.6.3, this method requires that data be collected 
along lines in a manner similar to the description in ASTM 
E1155 or ASTM E1486.3

So, as the GC surveyed the two placements in your project 
well beyond the required 72-hour limit, the opportunity to 
verify compliance with the specified 1/4 in. in 10 ft was 
missed. There is no way to determine whether or not the 
specified flatness was achieved during finishing operations as 
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the time limit was exceeded, the tendons were tensioned, and 
the shoring was partially removed. It is unclear whether the 
GC even measured flatness correctly. 

Compliance with the ±3/4 in. deviation from elevation, as 
specified in ACI 117-10(15), Section 4.4.1, is an entirely 
separate requirement. And this requirement must also be 
measured before removal of supporting shores, so the test 
results obtained on your project cannot be used to verify 
compliance with that requirement either.

If these floors were measured within the required time 
limits and before the removal of shoring, the remedy for 
noncompliance for the elevated slab would be the same as the 
one provided in Commentary Section R4.8.4 of ACI 117-
10(15) for slabs-on-ground:

“The remedy for noncompliance with specified defined 
flatness tolerances should be included in specification 
language. For random traffic slabs-on-grade, the remedy can 
range from liquidated damages, to localized grinding, to 
application of a topping, to removal and replacement, 
depending on the purpose for which the slab is being installed. 
The remedy for defined traffic installations is generally 
grinding of high spots.”

It is rare that a remedy is included in the contract 
documents. It is advisable that a discussion be held regarding 
the remedy prior to concrete placement and finishing. 
Depending on the intended use of the floor, an example of an 
appropriate resolution for noncompliance has been to provide 
a warranty covering an appropriate amount of localized 
grinding in areas that impact the operation. It is often difficult 
to predict whether noncompliance will actually impact a 

random traffic operation but, occasionally, local issues arise at 
some joints over the first 2 years of service. An extended 
warranty to provide grinding at these localized areas, if and 
when they develop, has been a successful remedy. Note that 
grinding will remove the troweled surface finish and 
potentially expose aggregate, so owners may choose to forego 
grinding and accept the as-constructed surface until grinding 
actually becomes necessary. Therefore, when accepted as a 
remedy for noncompliance, the amount of potential grinding 
provided in an extended warranty should consider the type of 
operation anticipated as well as the design details for the floor 
(that is, the anticipated amount of deformation due to drying 
shrinkage and/or deflection after tensioning tendons, 
removing shoring, and concrete drying, none of which the 
concrete contractor is responsible for).
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Thanks to Scott Tarr, North S.Tarr Concrete Consulting, PC, Dover, NH, 
USA, for providing the answer to this question.

Whether you’re interested in networking with industry leaders, 
learning a new technology, or wanting to let others know 
about your upcoming event, be sure to check out the ACI 
Events Calendar. With just a few clicks, you can connect  
with an event near you or post your own event to share with 
the world!
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